Blog 1: Mentale beproeving of uitgestippelde voorbereiding?

09 mei 2017

De Kennedymars. Een fysieke, maar vooral ook mentale uitdaging voor velen. Ook wij hebben er ervaring mee. Wat betreft voorbereiding hoor je verschillende verhalen. De een heeft zijn voorbereiding helemaal uitgestippeld en begint al een half jaar van tevoren met oefenen. De ander ziet de Kennedymars pas als een echte uitdaging als deze onvoorbereid gelopen wordt. Ook wij hebben hier onze ideeën over.

Onvoorbereid aan de start verschijnen, is dat slim?
Zonder enige voorbereiding sta je aan de start van de Kennedymars. Een tocht van 80 km voor de boeg, terwijl je het dagelijks leven slijt met je voeten op de tafel van je in hoogte verstelbare bureau. Voor je lichaam is dat wellicht niet de meest handige keuze.

Ineens vraag je van je spieren en gewrichten een inspanning van enorme duur. Als je lichaam niet gewend is aan enige inspanning kan dit voor problemen zorgen in de vorm van vermoeidheid en blessures. Wanneer je vermoeid raakt, gaat je belastbaarheid omlaag. Terwijl je normaal geen last hebt van een onregelmatige ondergrond, of af- en opstapjes, is een vermoeid lichaam minder goed in staat hiermee om te gaan, waardoor je gemakkelijker blessures krijgt. Zo kan het oversteken van de straat ineens een hele uitdaging worden.

Naast vermoeidheid en mogelijk blessures, is er ook nog een andere fysieke factor. Hoe weet je zonder enige voorbereiding welk schoeisel voor jou geschikt is? Los van het feit dat er altijd mensen zijn die de Kennedymars op hun klompen of teenslippers uitlopen, is het over het algemeen aan te raden om te testen welk schoeisel bij jouw voeten past en je enkels, knieën en rug ondersteunt tijdens langdurige inspanning. Ook is het fijn om je eigen looptempo te ontdekken. Wat is voor jou prettig, hoe hard loop je en met welk loopritme ben jij in staat lange afstanden vol te houden.

Dan is er ook nog een enorme mentale factor. Zonder enige voorbereiding heb je geen idee waar je aan begint of wat er op je af kan komen tijdens een extreem lange wandeltocht. Wat ga je voelen, wat ga je ervaren, welke tegenslagen kun je tegenkomen en hoe ga je daarmee om? Als je daar niet op bent voorbereid, kunnen het oorzaken zijn waardoor je vroegtijdig moet stoppen. Daar gaat je kans op eeuwige roem en zo’n mooi speldje.

Last but not least is er nog het onderwerp eten en drinken tijdens de tocht. In de volgende blogs zullen we je uitleg geven over het belang van bepaalde voedingsstoffen en vocht tijdens langdurige inspanning. Hoewel er ontzettend veel algemene richtlijnen te geven zijn, is het voor iedereen verschillend welke richtlijnen wel en niet zijn toe te passen. Stel je hebt je hele tas volgestopt met broodjes kaas, mueslirepen en water, maar komt er halverwege achter dat je ineens een brok in je keel hebt, waardoor je geen vast voedsel meer kunt zien, wat doe je dan? En, hoeveel heb je eigenlijk nodig? We hebben een lading aan tips voor je, maar de beste tip is nog steeds om zelf ook te experimenteren met wat bij jou past.

Beginnende of ervaren loper?
Bovenstaande maakt natuurlijk nogal een verschil voor iemand die voor de allereerste keer de Kennedymars loopt of de ervaren loper die elk jaar met zijn heuptasje aan de start verschijnt. Ben je een ervaren loper, dan kan het best een uitdaging zijn om een jaartje zonder voorbereiding te beginnen. Je weet dan in ieder geval uit ervaring waar je aan begint en wat er op je af komt.

Voorbereiding, een aantal tips.

  1. Koop goed schoeisel en sokken en laat je hierin adviseren door iemand die er verstand van heeft. De meeste speciaalzaken kunnen je heel goed adviseren op basis van de rondjes die je loopt in de winkel, je voetstand, en je eigen gevoel. Koop je nieuwe schoeisel ruim voor de Kennedymars, zodat je meer dan genoeg tijd hebt om je wandelschoenen in te lopen.
  2. Het algemeen advies is om voor je deelname aan de Kennedymars in ieder geval het dubbele aan kilometers in de benen te hebben. Ga je voor de toch van 80 km, zorg er dan voor dat je in totaal zeker 160-200 km gelopen hebt (niet in 1 keer dus 😉).
  3. Zorg voor een goede opbouw in je oefenwandelingen. Start bijvoorbeeld met 2x in de week een uurtje lopen, en bouw vervolgens met stappen van 5-10 km op per week. Een oefentocht van 50 km zou jou in staat moeten stellen om ook de 80 km te volbrengen.
  4. Zorg ervoor dat je de week voor de Kennedymars goed herstelt. Het heeft geen nut om de week van tevoren nog veel kilometers te gaan maken. Herstel is in dat geval je beste voorbereiding.

Wil je een advies met betrekking tot je eigen voorbereiding, neem dan contact met ons op via info@b2m.nu of via onze facebookpagina.


Reacties

[RICH_REVIEWS_FORM]
[RICH_REVIEWS_SHOW category="page"]

Sponsoren