20 juni 2017
We gooien het in deze blog even over een andere boeg en gaan het hebben over mindset. Een mindset is en manier van denken. Een mindset bepaalt je emoties, beïnvloedt je handelingen en je houding. Door je mindset aan te passen, ben je vaak tot veel meer in staat dan je zelf had verwacht. In deze blog geven we je een aantal tips en tools om je mindset te trainen en tijdens het lopen van de Kennedymars een betere prestatie neer te zetten.
Tip 1 – Een mentale warming up
Voordat je aan de Kennedymars begint, bereid je je mentaal voor op wat je precies van jezelf verlangt. Wat wil je bereiken en wat verwacht je van je eigen mindset? Hierbij gaat het niet zozeer om het resultaat: dat speldje aan het einde van de 80 km dat bewijst aan jezelf en anderen dat jij de 80 km hebt volbracht. Het gaat om je inzet! Besef dat je niet meer kunt doen dan je best. Stel je moet bij de 60 km stoppen vanwege een verzwikte enkel of omdat je zo weinig hebt gedronken dat je volledig uitgedroogd bent. Je hebt dan nog steeds een enorme afstand weten te overbruggen, en voor de volgende keer weet je dat je schoeiselkeuze misschien niet al te best was of dat je je drinkstrategie wat beter moet voorbereiden. Prima! Met die kennis loop je volgend jaar gewoon de 80 km uit! Bekijk gebeurtenissen van de positieve kant en haal daar je leermomenten uit.
Tip 2 – Focus je op de dingen waar je invloed op hebt
1 juli 2017, je verschijnt aan de start van de Kennedymars. Het regent pijpenstelen, iedereen om je heen klaagt over de omstandigheden en overal liggen plassen water. Allemaal zaken waarop je geen invloed hebt. Waar je wel invloed op hebt is jouw materiaal. Heb je goede regenkleding aan? Zijn je schoenen waterdicht? Heb je een waterdichte tas met je voorraad voeding? Laat de zaken los waarop je geen invloed hebt. Jij wilde de Kennedymars lopen, dat was een weloverwogen beslissing (of misschien heeft je buurvrouw je overgehaald, maar hey, nee zeggen is ook een optie). Je kunt je voorbereiden op weersomstandigheden en het geklaag van medelopers doet je niks, want jij hebt alles in orde! Geen last van regenplassen, je bent niet doorweekt en koud tot op het bot omdat je goede kleding aan hebt en je bent klaar voor de start!
Tip 3 – De kunst van concentratie
Concentratie is echt meesterlijk. Om tot een goede prestatie te komen is niets belangrijker dan concentratie. Een bekende situatie: je hebt je dikke teen gestoten aan het bed en die is behoorlijk pijnlijk! Je concentratie gaat volkomen naar je dikke teen toe en de pijn die je ervaart. Vervolgens loop je naar beneden om je ontbijt klaar te maken. Je trekt het keukenkastje open, maar je hoofd was helaas te dichtbij. Die pijn in je dikke teen vervaagt onmiddellijk en je focus gaat naar de groeiende bult op je hoofd. Wellicht een voorbeeld van een hele onhandige ochtend…gebeurt ons allemaal weleens toch? Minder bewust zijn we van een soortgelijk proces tijdens de Kennedymars. Je bent op de helft, je voelt dat je benen moe beginnen te worden en je focus gaat naar dat gevoel. Wat zou er gebeuren als je niet zozeer aan die vermoeidheid denkt, maar je voorstelt dat je de finish ziet, je fantastisch voelt en je speldje in ontvangst neemt? Visualisatie is een van de tools die je kunt gebruiken om jezelf bij je doel te houden. Wat ook kan helpen zijn bepaalde triggerwoorden. Woorden die je helpen te denken aan het doel dat je voor ogen had, woorden die jouw motiveren. Je kunt die woorden op een briefje schrijven en in je tas stoppen, ze hardop tegen jezelf zeggen of ze in je hoofd herhalen. Doe wat voor jou werkt. Je kunt je ook op andere triggers richten dan de vermoeidheid in je benen, zoals de motiverende woorden van de toeschouwers, de muziek van je favoriete band die door de oordopjes van je mp3 speler schalt, of het grapje van een van je medewandelaars.
Tip 4 – Je kunt meer dan je denkt
Deze tip ligt heel dicht tegen de tip over concentratie aan, maar we vonden het de moeite waard om hem apart te benoemen. Er zijn mentale grenzen en er zijn fysieke grenzen. Mensen zijn vaak geneigd om vanuit mentale grenzen te werken. “Ik voel dat ik niet meer zoveel energie heb en ik denk dat ik het niet ga redden om nog 20 km te lopen”. Vaak denk je eerder dat je vermoeid bent, dan dat je dat daadwerkelijk bent. Als je je gedachten op dat moment zou omdraaien, zou luisteren naar je lichaam en zou denken “ik heb nog genoeg energie om nog zeker 20 km te lopen”, ga je op een heel andere manier die laatste 20 km in. Luister naar je lichaam en niet alleen maar naar die grijze massa tussen je oren. Als je in de oertijd zou leven en die laatste 20 km zouden jou leiden naar het eten waar je al dagen naar zocht, zou je ze ook nog lopen, misschien zelfs rennen 😉.
Nog ruim 1,5 week voordat je aan de start mag verschijnen! Aan de slag met die mindset! Wat doe jij als je de finish haalt?
Download de presentatie: Voorlichting B2M - Voeding Kennedymars