16 mei 2017
De Kennedymars is niet alleen een bijzondere happening, het is ook een behoorlijk energievretende bezigheid. Die energie haalt je lichaam uit voedingsstoffen. De meest bekende voedingsstoffen zijn koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen, maar ook vocht kan onder de noemer voedingsstoffen geplaatst worden. De eerste 3 voedingsstoffen uit het rijtje leveren energie in de vorm van calorieën. De laatste 3 leveren geen calorieën, maar zijn wel noodzakelijk voor je lichaam om energie te kunnen leveren.
Voordat we dieper in gaan op welke voedingsstoffen je lichaam nodig heeft tijdens de tocht, gaan we kort in op de Kennedymars als training. Zo ziet je lichaam het namelijk ook.
De Kennedymars valt onder het kopje extensieve duurtraining. Dat wil zeggen een training van lange duur, met een in de basis matige intensiteit. Of je nu 80 of 40 km loopt, je bent er wel een tijdje mee zoet. Je hartslag is gedurende de tocht over het algemeen op een niveau dat je in staat stelt om tussentijds gezellig te babbelen met je medelopers en supporters. Hoeveel energie je verbruikt tijdens een duurtraining is afhankelijk van de intensiteit en duur, maar ook van bijvoorbeeld je lichaamsgewicht. Heel simpel gezegd heeft een groter lichaam nou eenmaal meer energie nodig voor een bepaalde activiteit dan een kleiner lichaam en loop je sneller, dan verbruik je meer energie per minuut. Klinkt best logisch toch?
Hoe zit het dan nu met die voedingsstoffen?
Hoe je het ook wendt of keert, je lichaam heeft altijd koolhydraten nodig om energie te leveren. Koolhydraten zitten onder andere in brood, aardappelen, pasta, peulvruchten, groenten en fruit en vormen de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Tijdens inspanningen waarbij de nadruk ligt op duur en niet zozeer op intensiteit (tenzij je de een wedstrijdloper bent), gaat het lichaam uiteindelijk over op vetverbranding. Vetverbranding blijft echter altijd in combinatie met koolhydraatverbranding plaatsvinden. Ondanks dat het menselijk lichaam best wel wat koolhydraten en een enorme hoeveelheid vet kan opslaan, zal je op een bepaald punt voedingsstoffen aan moeten vullen.
Waarmee vul je dan aan?
Je vult in essentie, tijdens een duurtraining, altijd je energiereserves aan met koolhydraten en dan nog het liefst met kleine porties makkelijk verteerbare koolhydraten, zoals fruit, wit brood met jam, stroop of kipfilet, krentenbollen, mueslirepen en sportdrank. Je ziet de kraampjes langs de weg ook zelden staan met een volkoren boterham met pindakaas. De reden hiervoor is dat je lichaam tijdens de Kennedymars, naast de tussenstops, continu in beweging is. Het heeft dus energie nodig voor die beweging, maar ook voor de vertering. Eet je tijdens de Kennedymars moeilijk verteerbare maaltijden of hele grote maaltijden, dan kan dat zorgen voor maag-/darmproblemen. Aanvullen met vetten (zoals noten) heeft heel weinig zin. Je lichaam kan vetten namelijk niet zo snel verteren en moeilijker afbreken, waardoor ze eerder belastend zijn voor je lichaam dan nuttig en niet snel genoeg energie leveren. In de volgende blog gaan we verder in op wat je wanneer kunt eten.
Hoe vaak moet je aanvullen?
Hoe vaak je tussendoor eet, is afhankelijk van de snelheid waarmee je loopt, je lichaamsgewicht, je stofwisseling etc. Een simpel advies voor hoeveelheid en frequentie kunnen we dus niet geven. Wel kun je beter vaker een klein tussendoortje pakken, dan volledige maaltijden met 6 boterhammen (waarschijnlijk merk je zelf ook wel dat dat niet zo goed werkt). Kleine maaltijden zijn makkelijker te verteren en zorgen dus sneller voor beschikbare energie. Wil je een persoonlijk advies, dan kun je hiervoor contact met ons opnemen.
En de andere voedingsstoffen dan?
Eiwitten, vitamines en mineralen hebben we na de eerste alinea een beetje genegeerd… Zijn deze dan helemaal niet belangrijk? Absoluut wel. Eiwitten leveren per eenheid wel energie, maar hun belangrijkste functie is die van bouwstof voor je spieren en lichaamscellen. Eiwitten worden enkel als energiebron gebruikt op het moment dat je lichaam volledig door zijn koolhydraatvoorraad heen is en dat is geen wenselijke situatie. Eiwitten zijn wel ontzettend belangrijk voor het herstellen van je lichaam na inspanning.
Vitamines en mineralen leveren niet echt energie en zijn tijdens de Kennedymars zeker niet het grootste aandachtspunt. Bepaalde mineralen wel, maar dat komt net als vocht aan de orde in een volgende blog over vochthuishouding. Wel is het zo dat iemand met een goede vitamine- en mineralenstatus beter in staat is om energie en prestaties te leveren. Een goede vitamine- en mineralenstatus krijg je door over het algemeen gezond en gevarieerd te eten met veel groenten, fruit en vezels.
Wil je meer informatie of persoonlijk advies. Neem dan contact op via info@b2m.nu.